Samenwerken met informele zorg
Naar een samenleving met zorg voor elkaar.
Programma
Donderdag 9 januari 2025
Inloop vanaf 13.00 uur met koffie/thee met iets lekkers
Locatie: RUIM Nijverheidsstraat 7 Hardenberg
13.30 : Opening door wethouder Alwin Mussche
13.45 : Inleidende lezing door drs. Yvette Wittenberg
Yvette Wittenberg is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam voor haar proefschrift over de verdeling van zorgverantwoordelijkheden tussen mantelzorgers en professionals. Zij heeft diverse publicaties op haar naam staan en is werkzaam als docent en onderzoeker Social Work bij de Hogeschool van Amsterdam.
14.15 : Praktijkverhaal van ervaringsdeskundige Vianna (MantelzorgNL)
Wat betekent het in de praktijk om als mantelzorger met professionals samen te werken?
14.30 : Ruimte voor stellen van vragen en discussie
15.00 : Pauze koffie/thee
Workshops van maximaal 45 minuten. Als deelnemende professional krijg je adviezen van deskundigen waar je meteen mee aan de slag kunt in jouw organisatie of bedrijf. Schrijf je in voor twee van de zeven workshops!
15.30 : Start workshops
16.15 : wisseling naar tweede workshop
16.30 : start tweede ronde workshops
17.15 : einde workshops
17.30 : netwerkmogelijkheid met een hapje en een drankje
Aanmeldformulier
Onderwerpen workshops:
1. Zorghandelingen uitvoeren door mantelzorgers – wat moet een professional weten?
Door Janita Neuteboom (MantelzorgNL Pro)
Steeds vaker vragen zorgorganisaties aan mantelzorgers om zorghandelingen over te nemen. Het is belangrijk dat mantelzorgers, voordat ze zorghandelingen gaan overnemen, goed geïnformeerd worden over de gevolgen hiervan. Deze workshop gaat in op de juiste informatievoorziening door de professional in de zorg naar de mantelzorger toe. Wat zijn de (juridische) consequenties van het overnemen van zorghandelingen door mantelzorgers? Welke impact kan het overnemen van zorghandelingen hebben op mantelzorgers?
2. Samenwerken met het sociale netwerk van cliënten volgens het SOFA model
Door Yvette Wittenberg
Een fijne samenwerking tussen mantelzorgers en zorgmedewerkers is belangrijk. Het SOFA-model helpt om hier een goede invulling aan te geven. Het beschrijft de vier rollen die een mantelzorger heeft en hoe je hier als professional mee om kunt gaan.
3. Verandering van cultuur en structuur binnen organisatie om gelijkwaardig samen te werken met informele zorg
Door Anouk Verburg (Vilans)
Het veranderen van de cultuur en structuur binnen een (zorg)organisatie om van ontzorgen van de naasten naar samenwerking met de informele zorg te gaan, vergt de nodige aanpassing van alle betrokken partijen.
4. Welke rol vervult professional, mantelzorger, vrijwilliger en organisatie/werkgever in de samenwerking met informele zorg?
Door Janet Hoving (mantelzorgmakelaar)
Onderzoek je positie ten opzichte van de ander in het kader van mantelzorg en gelijkwaardige samenwerking. Wat is de sleutel naar succes?
5. Hoe voert jouw organisatie een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid?
Door Bureau De Jong & Veer, Heidi Sprekelmeyer
Als werkgever wil je overbelasting van de mantelzorgers in je bedrijf natuurlijk graag voorkomen. Dan helpt het om een klimaat te scheppen waarin iedereen begrip heeft voor elkaars belangen: van mantelzorgers tot leidinggevenden. In organisaties waar mantelzorg een normaal gespreksonderwerp is, is de kans op uitval kleiner. Heidi Sprekelmeyer vertelt wat er allemaal komt kijken bij werk en mantelzorg.
6. Hoe werf je vrijwilligers (en behoud je ze)?
De welzijnsorganisatie in Hardenberg, De Stuw, heeft alles te maken met vrijwilligerswerk. De medewerkers van De Stuw weten hoe je een vrijwilliger boeit, bindt en begeleidt.
7. Jonge mantelzorgers, specifieke aanpak en begeleiding
Door Rieky Seine van JMZ Pro