Niet aangeboren Hersenletsel (NAH) is elke afwijking of beschadiging van de hersenen die na de geboorte is ontstaan. Hersenletsel kan verschillende oorzaken hebben. Hersenletsel verandert mensen. Bijna niemand wordt weer precies zoals hij of zij was. Hersenletsel zet levens van getroffenen en hun naasten op hun kop.
Bij NAH onderscheiden we hersenletsel door oorzaken van buitenaf, dit noemen we traumatisch hersenletsel. Hersenletsel door een aandoening of proces in het lichaam noemen we niet-traumatisch hersenletsel.
De meest voorkomende oorzaken van NAH zijn:
- CVA, ofwel beroerte
- TIA
- Hersentumoren
- Contusio Cerebri, ofwel hersenkneuzing
- Meningitis, ofwel hersenvliesontsteking
- Zuurstoftekort
Er zijn meer aandoeningen, sommigen komen zelden voor. Een aantal aandoeningen kennen een verloop van toenemende verslechtering. De zogeheten degeneratieve ziekten. Denk hierbij aan Multiple Sclerose (MS), Parkinson en Alzheimer (één van de meest voorkomende vormen van dementie).
Het verandert je leven en dat van de mensen om je heen. Je kunt te maken hebben met lichamelijke problemen, verandering in belastbaarheid en gedrag, problemen met werken en leren. Alles is opeens anders en het is fijn als je dan ergens terecht kunt voor informatie en ondersteuning.
In de gemeente Hardenberg kun je terecht bij Interakt Contour, en de afdeling Neurologie van de Saxenburgh Groep. Bekijk de handige links.
Verder is er in de gemeente Hardenberg een lotgenotencontact het NAH Café. Wanneer het NAH Café gehouden wordt vind je in onze activiteitenagenda.