Image Alt

De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Om hen te ondersteunen en in de spotlights te zetten, is het jaarlijks van 1 t/m 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. (Ook) In de gemeente Hardenberg worden er speciaal voor jonge mantelzorgers activiteiten georganiseerd.

Bewustwording
Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een familielid, vriend of kennis met een ziekte of beperking. Bij mantelzorgers denken wij vaak aan volwassenen, maar ook kinderen en jongeren zijn mantelzorgers. Een kwart van de kinderen en jongeren groeit op met iemand die zorg nodig heeft. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal. Het kan echter ook zwaar zijn. Jonge mantelzorgers dragen meer verantwoordelijkheden en maken zich vaker zorgen over hun gezinsleden dan hun leeftijdsgenoten. Ze zijn vaak sneller zelfstandig en hebben eerder de neiging om hun eigen gezondheidsklachten of zorgen voor zich te houden.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers (en mensen uit hun omgeving) niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste leeftijdsgenoten. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon.

Niet te missen
De bewustwordingscampagne ‘Niet te missen’ vraagt aandacht voor jonge mantelzorgers. Het doel van de campagne is om bewustwording te creëren en de zichtbaarheid van jonge mantelzorgers te vergroten.

Herkennen jonge mantelzorgers
Het is vaak lastig om de signalen van een jonge mantelzorger te herkennen. Mantelzorg.nl heeft een aantal signaalkaarten ontwikkeld om jonge mantelzorgers te herkennen, zie o.a. https://www.mantelzorg.nl/professionals/publicaties/signaalkaart-jonge-mantelzorgers-basisschool/

Activiteiten in Hardenberg
Het Steunpunt Mantelzorg van Carinova organiseert het hele jaar door activiteiten voor jonge mantelzorgers. Wat dacht je van lekker spelen in het bos op 1 juni in Ommen? Of lasergamen op 10 juni? Ook is er op 15 juli een gezellige barbecue. Kijk gauw voor een overzicht van activiteiten voor (jonge) mantelzorgers op de website www.mantelzorgnetwerkhardenberg.nl.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de Niet te missen-campagne op www.weekvandejongemantelzorger.nl of kijk op Instagram, Facebook en LinkedIn #NIETTEMISSEN

Laten we er samen voor zorgen dat jonge mantelzorgers niet meer te missen zijn!