Image Alt

Ellen vertelt over haar werk als mantelzorgconsulent

Ellen Bokdam

Ellen vertelt over haar werk als mantelzorgconsulent

Tijdens mijn gesprekken met mantelzorgers, wandel ik vaak. De dynamiek van het gesprek verandert hierdoor eigenlijk altijd direct. Misschien is het de omgeving, vaak natuurlijk en bosrijk. Laatst onderbrak ik het gesprek dat ik had met een mantelzorger, ik onderbrak zijn woordenstroom. Ik zeg: “hoor je dat?” Mijn vinger wijst in de lucht terwijl mijn ogen heen en weer bewegen. Wazig word ik aangekeken. “Ik onderbreek je, sorry, omdat we anders voorbijgaan aan zoiets moois.” Ik doel op het orkest vanuit de bomen, de honderden vogels in de bloesembomen die zingen. Een hoofd vol gedachten houdt je ervan weg. Van het zien van moois. Ik geef het ze terug. Alles wat je nodig hebt is er al, je hoeft het alleen maar te zien. Afleiding vind je vaak al door iets simpels als je aandacht te verleggen.

Een tijd later spreek ik opnieuw af met dezelfde persoon. We wandelen. Hij vraagt om tips hoe hij kan omgaan met zijn vrouw die worstelt met haar ziekte. En dan ineens: “hoor je dat?” Zijn vinger wijst de lucht in, zijn ogen gaan heen en weer. Opnieuw een orkest…

Even de natuur in. Het is een tip die ik veel mantelzorgers geef. Het is wetenschappelijk bewezen, de natuur kan rust geven. Het zijn soms de kleine dingen die net dat beetje lucht geven. Nee, ze veranderen de situatie niet maar toch hebben ze invloed op je dag.

Ook een luisterend oor?
Wil je ook eens je hart luchten? De mantelzorgconsulenten van Carinova bieden je een luisterend oor. Ook kunnen ze je informatie en advies geven of bepaalde voorzieningen voor je regelen. Meer informatie vind je op de website.

Wandelen of koffiedrinken
Carinova Mantelzorgondersteuning organiseert ook regelmatig wandelingen (of koffiedrinken) voor mantelzorgers. Mooie en moeilijke momenten kunnen dan met elkaar gedeeld worden. Dat kan erg opluchtten. Op 15 sept. is er weer een activiteit gepland! Voor meer info en aanmelden zie het activiteitenoverzicht op de website van het Mantelzorgnetwerk Hardenberg.