Image Alt

Opening Ontmoetingsplek De Hoofdzaak

Opening Ontmoetingsplek De Hoofdzaak

Na een jaar van voorbereidingen kon wethouder Verschuur de officiële opening verrichten van Ontmoetingscentrum De Hoofdzaak. Dit deed zij door naam en logo te onthullen op woensdag 12 oktober in Dedemsvaart en donderdag 13 oktober in Hardenberg.  Irma Hegeman heette als projectleider namens De Stuw iedereen van harte welkom. Nienke Gerrits nam de aanwezigen mee in de ‘Sociale Benadering’.

Wat is De Hoofdzaak?
De Hoofdzaak is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor inwoners met beginnende geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Dit is een unieke voorziening voor de gemeente Hardenberg want de voorziening is gericht op ‘normalisatie’. Bovendien kan men zonder indicatie binnenlopen.

Sociale Benadering
De Hoofdzaak gaat uit van de Sociale Benadering en start zonder programma. Dit betekent dat niet de ziekte, maar de bezoeker centraal staat. Bezoekers kunnen binnenlopen en vertrekken wanneer het hen uitkomt. Een team van vrijwilligers en beroepskrachten kijkt samen met de bezoekers naar waar iemand warm voor loopt en wat nog wél kan. Zolang mogelijk onderdeel van de samenleving, contact met anderen en ‘ertoe doen’, geeft een goed gevoel en houdt mensen langer actief. Aan mantelzorgers kan een stukje respijt worden geboden door ‘de zorg’ even over te nemen. De mantelzorger kan dan even iets anders gaan doen.

Locaties en openingstijden
De Hoofdzaak heeft een plekje gekregen in De Makelij in Dedemsvaart en in Noaber in Hardenberg. De Hoofdzaak Dedemsvaart is open op woensdagochtend en vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur. De Hoofdzaak Hardenberg is open op dinsdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur en op donderdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. Loop gerust eens binnen voor een kop koffie, informatie of een praatje!

Met De Hoofdzaak koerst Hardenberg o.a. op de afspraak in de Nationale Dementiestrategie om in 2030, 80 % van de thuiswonende mensen met dementie toegang te verlenen tot een ontmoetingscentrum in de buurt van hun woning.