Image Alt

Hoe beperk je de kans op besmetting van je naaste na wegvallen coronamaatregelen?

Hoe beperk je de kans op besmetting van je naaste na wegvallen coronamaatregelen?

Nederland is weer open. Veel mensen zijn hier blij mee. Maar zorg je voor iemand met een kwetsbare gezondheid, dan blijft het een spannende tijd. Het virus is namelijk nog niet weg en het aantal besmettingen is nog steeds hoog. Vaccinatie beschermt, maar niet voor 100%. Hoe voorkom je dat je naaste besmet wordt nu de regels zijn vervallen?

Je naaste beschermen
Zorg je voor iemand met een kwetsbare gezondheid, dan is het nu nog belangrijker dan voorheen dat jij en je naaste zelf goed zorgen voor bescherming tegen het virus.

Epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc geeft in een interview met de NOS een aantal adviezen om de kans op een besmetting flink te beperken.

● Vraag de mensen die je ziet voor je elkaar ontmoet om een zelftest te doen. Dat vermindert de kans op besmetting flink.
● Zorg voor goede ventilatie in de ruimte waar je iemand ontmoet en lucht achteraf. Of spreek buiten af.
● Houd voldoende afstand.
● Als extra bescherming kun je je bezoek vragen een medisch mondkapje te dragen, en dit zelf ook doen. Voor nog betere bescherming kun je een FFP2-mondkapje gebruiken.
● Vraag de mensen die je ontmoet om na te gaan wat ze de afgelopen dagen gedaan hebben. Als ze veel mensen hebben gezien, is het verstandiger om het bezoek uit te stellen.

Naast bovenstaande adviezen blijft het natuurlijk belangrijk bij klachten niet af te spreken en te (zelf)testen.