Image Alt

“Luister, vraag en regel wat de mantelzorger nodig heeft”

“Luister, vraag en regel wat de mantelzorger nodig heeft”

Woensdag 8 mei jongstleden gaf Wethouder Gitta Luiten in de Voorveghter in Hardenberg het officiële startsein voor het Mantelzorgnetwerk Hardenberg. Na een ontroerende voorstelling ‘De Mantelzorgmonologen’ lanceerde zij de nieuwe website. Mantelzorgers kunnen vanaf nu op één centrale plek terecht om ondersteuning te vinden.

Vanuit haar persoonlijke ervaring lichtte wethouder Gitta Luiten toe hoe je plotseling of langzaam maar zeker mantelzorger kan worden. Ineens ben je zoekende in een wereld waar je de weg niet weet. Een Mantelzorgnetwerk kan daarin uitkomst bieden als de plek waar je heen kan met je vragen. Wethouder Gitta Luiten is daarom blij dat er nu een Mantelzorgnetwerk is in Hardenberg.

Het Mantelzorgnetwerk bestaat niet alleen uit een website maar is ook telefonisch bereikbaar. Het Mantelzorgnetwerk helpt mantelzorgers de weg te vinden naar mensen en organisaties die hun mantelzorgtaak kunnen verlichten. Zo kunnen mantelzorgers de zorg voor hun naaste beter volhouden.

De theatervoorstelling De Mantelzorgmonologen maakte op indringende wijze duidelijk hoe het dagelijkse leven van mantelzorgers eruitziet. De aanwezige mantelzorgers, vrijwilligers, professionals en belangenbehartigers waren zichtbaar geroerd. Herkenbare dilemma’s voor iedereen. Tijdens het gesprek met de zaal na de voorstelling klonk de roep van een professional ‘…anders, maar hoe dan?’. Daarop kwam antwoord van mantelzorgers. ‘Luister naar ons, oordeel niet maar stel vragen. Vraag wat de mantelzorger wil, waarmee die geholpen is en probeer dat te regelen’.

Hierin ligt een opdracht voor het Mantelzorgnetwerk.  Zorgen dat mantelzorgers, vrijwilligers en professionals elkaar kunnen vinden. Vanuit het Mantelzorgnetwerk kunnen ze samenwerken aan betere en nieuwe oplossingen voor mantelzorgers. Mantelzorgers, organisaties en vrijwilligers kunnen zich aanmelden om hierin mee te denken en te doen. Aanspreekpunt van het Mantelzorgnetwerk Hardenberg is Willemien Tuin, email info@mantelzorgnetwerkhardenberg.nl of telefonisch 06 -120 297 83.